1001 Twijfels keuzes maken en ontdekken

1001 Twijfels keuzes maken en ontdekken

1001 Twijfels, keuzes maken en ontdekken

De afgelopen dagen ben ik voornamelijk bezig geweest met het verbeteren van de blog website. Het is een behoorlijke klus voor een WordPress en blog beginneling zoals ik. In de aanloop er naar toe, voordat de website online ging, zat ik vol met inspiratie en ideeën die allemaal uitgewerkt zouden moeten en kunnen worden. 1001 ideeën… En nu zit ik in een fase van 1001 Twijfels, keuzes maken en ontdekken.

“Write without fear, edit without mercy”

Opeens sloegen de twijfels toe. Was het wel een goed idee een blog te beginnen? Doe ik het wel goed? Durf ik me echt zo open te geven en ook kwetsbaar op te stellen in mijn blogs?  Ben ik wel echt tevreden met mijn kleurige design? Heb ik genoeg technische kennis? Een reis van 1001 twijfels, keuzes maken en ontdekken.

Technisch

Bij het ontstaan van het idee om een blog te gaan beginnen had ik helemaal niet echt over het technische aspect nagedacht. En dan bedoel ik het gedeelte van de website onderhouden, optimaliseren en natuurlijk regelmatig schrijven. Ik had alleen maar over website hosting en dat het met WordPress gemaakt moest worden nagedacht. Terwijl ik niet direct wist wat dat precies betekend en hoe het werkt.

Wel had ik in grote lijnen uitgeschreven en keuzes gemaakt waar mijn blog over zou moeten gaan, over welke onderwerpen ik zou willen bloggen. Online heb ik verschillende worksheets kunnen downloaden die mij wat dat betreft op weg hebben geholpen. Nu staat de website online en blijkt het in de praktijk allemaal toch net even anders voor mijn gevoel.

WordPress ontdekken

Om een WordPress website te maken hoef je niet direct heel erg technisch te zijn zeggen ze. Je kan vrij gemakkelijk een website online plaatsen en er dan artikelen of pagina’s naar wens aan toevoegen. Mij valt het echter wel een beetje tegen wat ze daar over zeggen, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat neemt echter niet weg dat het wel iets “makkelijker” gaat dan een website helemaal zelf from scratch te bouwen. Want dat lukt je echt niet als je niet een webdesigner/webdeveloper bent.

Als je zoals ik een drang hebt om uit te zoeken hoe het allemaal precies werkt, wat de mogelijkheden zijn en dat je vind dat het oog ook wat wil. Een drang om kennis p te doen en te perfectioneren. Dan is het handig om je te verdiepen en kennis op te doen van HTML, CSS en JavaScript. Een basiskennis HTML en CSS heb ik wel maar het was even uitzoeken hoe dat dan werkt en toegepast kan worden met WordPress.

Writers-block

Waar moet nu mijn volgende blog over gaan, nog een charity toevoegen misschien? Nog een brief aan mijn moeder? Ik zat vast, de twijfels blokkeerden mij. Dat is dan ook een reden geweest om even niet te schijven. Om met de kennis die ik heb aan de optimalisatie van de website te beginnen. In de hoop dat de website dan sneller zal worden en dus prettiger voor bezoekers om te ervaren en te lezen. En dat de website beter gevonden gaat worden in bijvoorbeeld Google.

Optimaliseren

Omdat de website eigenlijk heel traag is ben ik mij gaan verdiepen in de optimalisatie aan de technische kant. Het was ook een soort van uitvlucht omdat ik opeens met een soort van writers-block kwam te zitten.

Een van de redenen dat de website traag laad is dat de foto’s nog niet geoptimaliseerd waren. Ik gebruikte nog al grote bestanden. Na een dag van zelfstudie online over hoe je voor WordPress het beste je images kan optimaliseren ben ik aan de gang gegaan. En eerlijk: ik zag er best wel tegen op want het was een behoorlijke klus als je nog niet zo ervaren bent als blogger en ook niet met WordPress.

SEO

De SEO (zoekmachine optimalisatie) aangepakt met behulp van een wordpress plugin, Yoast. Het bleek dat alle blog berichten daar waar nodig gecorrigeerd en soms deels herschreven moesten worden. Best lastig vond ik zelf. Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten en wat je kan doen. Ik ben er wel een stuk wijzer van geworden en leer er veel van.

Kiezen voor kleine stapjes

In mijn therapie en rouwverwerking is vaak aangegeven dat ik alles met kleine stapjes moet doen. Het komt elke keer weer terug dat iemand tegen mij zegt dat ik kleine stapjes zou moeten nemen.

Dat is knap lastig voor iemand die het liefste reuzen sprongen wil nemen en ook hoge verwachtingen en eisen heeft van zichzelf. Bijna perfectionistisch misschien. Stapje voor stapje? Elke dag een beetje, elke dag vooruitgang. Langzaam aan begin ik te begrijpen waarom het voor mij soms nodig kan zijn om niet alles in een keer te willen of te doen. Het helpt mij in kleine stapjes de juiste keuzes te maken.

“Poco a poco”

Mijn blog website moet op alle fronten groeien en geoptimaliseerd worden. Ik groei er in mee. Het geeft mij plezier om er aan te werken, om te leren. Ook geeft het mij plezier om mijn soms persoonlijke binnenste met jullie te delen.

Met alle 1001 twijfels en ideeën die het met zich meebrengt, met keuzes die te maken zijn, vind ik dit een fijne leerzame ontdekkingsreis naar mezelf en de techniek achter een website maken en bloggen. Ik deel het graag met jullie.

~★~

Celestial Social Rebel: https://www.facebook.com/celestialrebelz/ & https://www.instagram.com/celestialrebelz/

6 Opmerkingen

 1. Caroline

  Naast het creative content aspect van een blog speelt de techniek ook een hele belangrijke rol. Als je beiden goed op orde hebt dan staat geen enkel succes je meer in de weg.

  Antwoord
 2. Cynthia

  Ik ben ook veel met optimalisatie bezig. Het is gaaf om te merken dat het ook werkt en mijn blog steeds meer gevonden wordt!

  Antwoord
 3. Iris

  Het komt vanzelf, gewoon blijven oefenen. Het houdt je van de straat (mij allicht wel)

  Antwoord
 4. Heleen de Jong

  Veel tijd gaat daarin zitten he, terwijl er voor het oog niet zoveel gebeurd… Ik ben er de laatste 2 maand ook mee bezig geweest hem te optimaliseren!

  Antwoord
 5. Esrher

  Ik ben ook een twijfelkont, maar gewoon doen wat je graag wil, dan komt het vast wel goed.

  Antwoord
 6. Puur Koken

  Ik ben ook een blog beginneling en heb mijn blog laten maken. Ik was de standaard template zat en miste ook een logo. Hulp ingeroepen en er staat nu een prachtige blog, helemaal naar mijn wensen gemaakt.
  Dat SEO vind ik ook nog een dingetje, het lijkt wel of Yoast altijd iets te mekkeren heeft haha. Maar al doende leert men dus het wordt steeds een beetje beter.

  Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest