Bus Verbouwen Blog #1

Bus Verbouwen Blog #1

Het is zo ver, ik ga mijn bus verbouwen! Bus Verbouwen Blog #1

Het is zo ver, ik ga mijn bus verbouwen. De introductie blog waarin ik ook voor het eerst combineer met een vlog. Dit is niet perse een “How to convert a bus into a camper” blog. Dit is een verhaal over mij, mijn moeder en haar zelfgebouwde Mercedes-Benz Sprinter bus die ik heb geërfd. Hier kun je meegaan in mijn reis hoe ik de bus verbouw, op mijn manier, zo hoe ik het doe. Uiteraard kan je er natuurlijk wel ook inspiratie uit halen als je zelf plannen hebt om een busje tot camper te verbouwen.

Hier kan je bekijken wat de originele staat is van de bus voor dat ik de zaag er in zet en ga slopen, verbouwen en verbeteren: Bus Camper

Waar moet ik beginnen…?

Laat ik bij het begin beginnen. Het overlijden van mijn moeder in 2012 en de bus die ze achter liet. In de blog categorie “Brieven aan mijn moeder” kan je lezen hoe moeilijk ik het heb met het verlies en verwerken van mijn verdriet door het overlijden van mijn moeder. De problemen, een rechtszaak tegen haar broer en zijn vrouw, en meer. Dat wil ik in de bus verbouw blogs eigenlijk niet direct aanspreken…

Mijn eerste reis: de bus en mijn Spaanse familie ontdekken

Nadat de bus de eerste ruim vier en een half jaar na het overlijden geschorst had stil gestaan, was in 2016 eindelijk het moment gekomen dat ik zelf klaar was om de uitdaging met de bus aan te gaan en een eerste (en tot nu toe laatste) reis te maken.

Mijn Spaanse vader heb ik eigenlijk nooit goed gekend. Hem heb ik tot ik een jaar of twaalf was maar een paar keer ontmoet. Er is meer over mij en mijn vader te vertellen, maar daar moet ik misschien eens een aparte blog aan wijden. Ik ben alleen met mijn moeder opgegroeid zonder te weten waar mijn vader precies uithangt en waar zijn kant van de familie zich bevind. In 2016 kreeg ik via Facebook een bericht van een Spaanse mevrouw die de zuster van mijn vader bleek te zijn.

De vrouw, Aurora heet ze, schreef in haar bericht op Facebook aan mij dat ze denk dat ik de dochter van haar broer ben en stuurde foto’s mee van mijn vader. Dat bleek inderdaad zo te zijn, het was duidelijk mijn vader op de foto’s. Ze was blij mij op die manier gevonden te hebben en zo kennis te maken. Ik was ook blij dat er nu een eerste contact was gemaakt met mijn Spaanse familie. Want ik zou niet weten waar ik moet beginnen met zoeken zonder namen en verblijfplaatsen daar in het Spaanse.

Door het bericht van Aurora ben ik mijn eerste reis met de bus gaan plannen. Met twee katten En Route door België, Frankrijk en Spanje. Ook dit verhaal verdient eigenlijk een eigen blog…

Een half Spaanse, dat ben ik

Mijn vader was dus een Spanjaard en omdat er eigenlijk nauwelijks contact is geweest, heb ik nooit de Spaanse kant van mijn familie leren kennen. Voor mij was dit aller eerste contact met mijn Spaanse familie fijn, want zelf zou ik niet weten waar ik zou moeten beginnen met zoeken naar de familie. Ik had geen namen en geen verblijfplaatsen van ze. Daarom heb ik eigenlijk ondanks veel vragen nooit gezocht. Het bericht van Aurora was voor mij een trigger om de bus uit de schorsing te halen, APK te laten keuren en naar Spanje te vertrekken om mijn familie daar ook in levende lijve te ontmoeten en te leren kennen.

Op die manier was het ook een goed moment om voor het eerst in zo een grote bus te rijden en te ontdekken hoe en waarom mijn moeder het interieur heeft gebouwd zoals ze dat heeft gedaan.

Tijdens de reis naar Spanje kwam ik er achter wat voor mijn gebruik van de bus comfortabel was en wat niet. Al na de eerste paar nachten slapen vond ik dat de bedden veel te kort en krap waren en helemaal niet lekker lagen. Met pijn in mijn rug en een stijf lichaam werd ik elke ochtend wakker. Zo heb ik besloten dat als de tijd er rijp voor zou zijn, ik de bus op mijn manier zou gaan verbouwen. En nu, zeven jaar later, ga ik het dus doen: mijn bus verbouwen.

Waarom heeft het zolang geduurd om te beginnen Celestial Bus te verbouwen?

Waarom het zolang geduurd heeft om te beginnen met het project komt door verschillende omstandigheden. Veel te hard en te lang werken, mezelf in een Burn-out werken, dus geen of te weinig tijd en energie. En toch ook vaak een financiële kwestie ondanks het harde werk.

Daarbij is het ook zeker een emotionele kwestie. Ik kon mij er lang niet toe zetten om überhaupt de zaag te zetten in dat wat mijn moeder met bloed, zweet en tranen zelf heeft gebouwd. Ondanks dat ik best veel verbeterpunten tijdens de reis had ontdekt. Het voelde lang alsof ik dan het laatste stukje tastbaarheid van mijn moeder zou verloochenen…

Ik ben nooit goed in sparen geweest dus een buffer heb ik nooit opgebouwd om bijvoorbeeld (snel en op korte termijn) de bus te gaan verbouwen. Telkens heb ik een kleine of grotere aanschaf aan materiaal gedaan en opgeslagen in de bus of in een berging.

Vorig jaar, in de zomer van 2022, heb ik dan eindelijk de twee belangrijkste artikelen aangeschaft van mijn vakantiegeld om te gaan beginnen met het bus verbouw project. Het nieuwe tweepersoons matras en de lattenbodem. Dat moment was eigenlijk ook het moment om echt te gaan beginnen.

Nu had ik al het nodige basis materiaal om aan de slag te gaan, maar het lukte me niet. Ik kon mij er niet toe zetten om de zaag er in te zetten en te gaan afbreken. Ik raakte in de war en vol twijfels of ik het allemaal wel zou gaan doen. En of ik het allemaal wel zou kunnen. Daarbij had ik eigenlijk geen idee hoe je zo iets nou doet: een bestelbus ombouwen tot camper. Over de jaren heen, sinds de reis in 2016, had ik mij wel goed ingelezen door het kijken naar YouTube filmpjes en het lezen van blogs die gaan over bus verbouwen tot camper.

Daardoor groeide wel mijn inzicht en idee hoe ik de bus ingericht wil hebben, leerde ik de regels van oa. de RDW en de Belastingdienst kennen die gelden voor het ombouwen van een bus naar camper, de camper keuring, etc, etc. Er ontwikkelde zich een duidelijk maar ook flexibel idee over hoe het uiteindelijk zou moeten worden.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan! Omdat ik eigenlijk nauwelijks ervaring heb met het werken met hout, heb ik via verschillende kanalen om hulp gevraagd. Er waren best wat mensen die zeiden dat ze mij al dan niet tegen een kleine vergoeding willen helpen. Blij was ik met het aanbod want wat mij op dat moment het meest zenuwachtig maakt is het correct en precies opmeten en het hout daarna ook op precies de juiste maat en vorm te zagen.

Wat een teleurstelling is die vraag om hulp geworden. Bijna alle mensen lieten het uiteindelijk afweten, sommige zelf pas een dag voor onze daadwerkelijke afspraak om te beginnen met slopen en weer opbouwen van het interieur van de bus. Dat heeft mede gezorgd voor elke keer weer een kleine extra vertraging van het project naast mijn eigen blokkades en emoties. Op een gegeven moment bij de 8ste persoon die het liet afweten heb ik besloten om van welke praktische hulp dan ook af te zien.

Het was een teken, tenminste zo voelde het. Een teken dat ik het van mijn moeder gewoon zelf moet doen en dat ze er wel vertrouwen in heeft dat ik het kan. Of juist een teken dat mams misschien helemaal niet blij zou zijn dat ik haar met zo veel trots zelf gebouwde bus interieur zal gaan afbreken om er iets anders moois en comfortabeler voor terug te bouwen. Ik heb het los gelaten en trek mijn plan door, wat mama er ook van zou vinden. Nu is het mijn bus en moet de bus mij gaan dienen en van comfort voorzien. Op mijn manier.

De eerste praktische stap is gezet, ik heb een planning gemaakt en gesloopt

Celestial Bus Verbouwing Planning

De planning heb ik gemaakt met Trello

Na het maken van een planning hoe en wanneer ik ga beginnen met het verbouwen van de bus begon het enorm te kriebelen om aan te pakken. Op een middag begin April ben ik min of meer op de bonnefooi naar de bus gegaan om daar te mijmeren over mijn planning en plan van aanpak. Daar zat ik dan met een gevoel, ondanks planning, van waar en hoe moet ik beginnen.

Dat was ook het eerste moment om maar direct van mijn planning af te wijken want iets slopen zou ik eigenlijk pas per 1 Mei gaan doen. Maar ik moest praktisch voor mijn gevoel een eerste aanzet maken en heb toen het achterste bedje gesloopt. Het voelde goed om dat gedaan te hebben, de kop was er af en zo kon ik een beetje oefenen hoe het uitwerkt op mijn lichaam en geest…

Het is niet op schaal getekend, maar vanmiddag (6 april 2023) na het slopen van het bed en opnieuw alles opmeten heb ik een nieuwe lay-out bedacht voor de bus. Het tafeltje wordt op rails als een lade systeem uit het bed getrokken zodat het ook weer ingeschoven kan worden. Links en rechts boven het bed komen bovenkasten om te compenseren voor de kasten die gesloopt worden en waar nu het aanrecht zit komt ook kastruimte. Komende woensdag ga ik verder met het afbreken.

Celestial Rebel Bus Verbouwen Schets Opstelling

De indeling is alweer gewijzigd

De lay-out op de foto hiernaast is inmiddels alweer veranderd. Want terwijl ik bezig ben loop ik soms tegen dingen aan die ik misschien in gedachten niet goed genoeg had uitgedacht omdat het in de praktijk net even anders passen en meten is. Hoe dat er uit gaat zien en verder gaat kan je in de volgende bus verbouw blog lezen.

Dit was de bus verbouw introductie blog. Het wordt net als een droom verwezenlijken en het bouwen van de webshop blog een serie over hoe het mij en de bus tijdens het hele project vergaat en tot een eindresultaat kom.

Voor het eerst vloggen

Voor het eerst ga ik vloggen. Het hele project wordt stap voor stap door mij gefilmd. Eigenlijk heb ik daar helemaal geen ervaring mee, alhoewel ik wel weet hoe de programma’s werken waarmee ik de video’s ga editen.

In het begin moest ik erg zoeken naar wat nu de beste manier is om te gaan filmen. Met een foto/video camera, of gewoon met mijn telefoon. En hoe ga ik dan filmen voor de vlog hoe ik zelf aan het werk ben. Daar heb ik allemaal wat op gevonden om de vlog filmpjes er zo professioneel mogelijk uit te laten zien.

Het eerste filmje is dan ook soms een beetje onduidelijk, het begin ervan is met mijn telefoon verticaal gefilmd. Voor de edit instellingen heb ik het beeldverhouding direct maar aangepast naar 16:9 wat ervoor heeft gezorgd dat een deel van het verticale beeld wegvalt (helaas). Het is echt een beetje zoeken soms terwijl ik dit allemaal doe, maar ik leer er ook heel erg veel van. De vervolg vlog filmpjes zullen er daarom veel beter uitzien, maar het eerste begin is in ieder geval gemaakt nu.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal om alle vlogs als eerste te zien: https://www.youtube.com/@celestialrebelz

~★~

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest