Droom: een eigen webshop opzetten Deel #3

Droom: een eigen webshop opzetten Deel #3

DROOM: EEN EIGEN WEBSHOP OPZETTEN DEEL #3

Droom: een eigen webshop opzetten. Dit is alweer Deel #3 van deze blogserie over het avontuur wat ik ben aangegaan om de droom mijn eigen webshop op te zetten in de praktijk te brengen. In Deel #1 heb je kunnen lezen hoe het allemaal is begonnen om mijn droom een eigen webshop op te zetten nu in de praktijk te brengen. In Deel #2 staat beschreven hoe ik de webshop aan het bouwen ben en wat voor WordPress tools ik daarvoor gebruik.

Problemen, droom een eigen webshop opzetten gaat niet over rozen

Het gaat allemaal wat moeilijker op dit moment en het project is (technisch) groter dan ik in eerste instantie dacht. Ik heb vaak een houding zo van: dat doe ik wel even, ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Maar een webshop bouwen is niet makkelijk. Al doende leer je en dat is met het bouwen van websites en in dit geval mijn aller eerste webshop een absolute waarheid.

Al bouwende aan mijn droom om een eigen webshop op te zetten, liep ik tegen verschillende uitdagingen aan. Ik leerde de beperkingen maar ook mogelijkheden van de geheimzinnige plugin die ik gebruik om producten te importeren naar mijn webshop. Ik heb de basis beginselen van Woocommerce onder de knie, dat is de tool die ik gebruik om de blauwdruk van de webshop neer te zetten op de website.

Met name met het importeren van het product assortiment van groothandel naar mijn webshop was een uitdagende klus. Omdat het een precies werkje is om er voor te zorgen dat ook de juiste landen geselecteerd zijn waar de producten naartoe verzonden moeten worden met de daaraan gekoppelde verzendkosten.

Het bouwen van mijn webshop is een project waar ik buitengewoon perfectionistisch ben omdat ik het technische gedeelte natuurlijk zo goed mogelijk voor elkaar wil hebben om op die manier zo min mogelijk, of beter gezegd geen ongemakken voor de klant te hebben tijdens het bestel proces.

Belangrijke zakelijke stappen gezet

De afgelopen weken heb ik belangrijke stappen gezet met betrekking tot het zakelijke gedeelte van mijn webshop droom. Een heel belangrijke stap was het inschrijven bij Kamer van Koophandel, die is nu afgerond. Mijn BTW nummer is inmiddels bekend en al mijn toekomstige handelsnamen zijn ingeschreven waarvan op dit moment de belangrijkste handelsnaam die van de webshop is.

Bij mijn bezoek aan Kamer van Koophandel werd ik op een vriendelijke manier begroet door de portiers bij de ingang. We hebben even een praatje gemaakt want ik was veel te vroeg voor mijn afspraak en buitengewoon zenuwachtig voor de inschrijving. Mijn zenuwen waren blijkbaar goed af te lezen.

De portiers vroegen wat ik ga doen en ik vertelde over mijn webshop droom en dat ik nu zo ver was om de inschrijving bij Kamer van Koophandel in orde te maken. Nadat alle bureaucratische zaken waren geregeld en ik wegging bij de Kamer van Koophandel zeiden de portiers dat ik straalde en ze wensten mij succes met het ondernemen en mijn webshop.

Boekhouding

Mijn goede vriend Bas heeft veel boekhoudkundige ervaring. Hij was dan ook de persoon die ik vragen kon stellen om als boekhoud beginneling een boekhouding op te zetten. Hij gaf me goed advies en stuurde mij een Excel document waarmee ik zou kunnen beginnen met een handmatige basis boekhouding. Het was een stap in de goede richting, maar omdat ik liever een geautomatiseerde boekhouding zou willen en die ook te koppelen is aan de webshop ben ik verder gegaan met mijn boekhoud oriëntatie.

Daarom ben ik gaan zoeken wat een makkelijke manier is om een geautomatiseerde boekhouding met koppeling naar de webshop op te zetten. Ik heb een online boekhoudprogramma gevonden wat te koppelen is met de webshop. Dit boekhoudprogramma is voor startende ondernemers de eerste 15 maanden helemaal gratis en je zit na die gratis periode ook niet direct vast aan het programma.

Komende weken zal de boekhouding worden ingericht zodat ik zo min mogelijk handmatig hoef te doen. Ik ben een beetje een boekhoud leek en heb daarom een bedrijfje ingeschakeld die mij op weg gaat helpen om het boekhoudprogramma op maat voor de webshop in te richten. Ze gaan mij lerende wijs helpen de inrichting van het boekhoudprogramma op te zetten.

Zakelijke bankrekening

Niet geheel onbelangrijk was het openen van een zakelijke bankrekening. Natuurlijk hebben alle banken in Nederland een mogelijkheid om een zakelijke rekening te openen. De kosten voor een zakelijke rekening lopen uiteen. Ik heb gekozen voor een rekening bij Knab omdat zij een zakelijke rekening voor starters aanbieden die het eerste jaar 50% op de kosten bespaard. Je betaalt dus het eerste jaar maar de helft van de prijs. Wel zo fijn starter zijnde om zo toch een beetje op de uitgaven te letten voor de start van je bedrijfje. Daarbij bleek de zakelijke rekening van Knab ook de goedkoopste en tegen een kleine vergoeding makkelijk te koppelen met het boekhoudprogramma wat ik ga gebruiken.

Betaalkoppelingen voor de webshop

Naast de Kamer van Koophandel inschrijving en de boekhouding heb ik ook de betaalkoppelingen voor de webshop aangevraagd en in orde gemaakt. Er zijn zoveel mogelijkheden om betaalkoppelingen toe te voegen aan een webshop. Welke het meest geschikt is voor mijn webshop, dat ik mij heb laten adviseren door De Webshopverkoper.

Zij gaven aan dat voor mijn webshop een betaalkoppeling met PayPal en via Mollie voor iDEAL en Credit Cards de beste opties zijn. Nu heb ik voor mijn webshop al deze mogelijkheden ingesteld en hebben klanten een ruime keuze om een betaaloptie te kiezen.

Opzetten van een Customer Service plan

Er kan altijd iets mis gaan met het verkopen door middel van een webshop. Als je klanten hebt die producten bij je kopen, is het belangrijk dat je een goede customer service kan bieden als er vragen zijn of misschien wel iets mis gaat met een bestelling. De vele jaren die ik zelf als klantenservice medewerkster heb gewerkt komen hier goed van pas.

De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn werkzaamheden geven mij een goed inzicht in wat goede B2B en B2C service is. Ik ken het reilen en zijlen van de klantenservice. Daardoor weet ik ondermeer precies hoe ik een ontevreden klant weer kan ombuigen naar een tevreden klant door op de juiste manier, maar binnen het kader van de algemene voorwaarden, een correcte oplossing te bieden voor een probleem.

De ervaring die ik heb opgedaan binnen de klantenservice functies die ik eerder heb beoefend bij verschillende bedrijven geven nu de vruchten af. Een help- en servicedesk van de grond af opzetten had ik immers al eens gedaan bij een bedrijf. Al snel had ik een duidelijk plan hoe ik de customer service wil gaan aanpakken. Daarvoor heb ik speciaal en exclusief voor de klanten van de webshop een Facebookgroep opgericht.

Klanten die om wat voor reden dan ook een probleem hebben, kunnen zich met het ordernummer en email adres waar de order mee is gemaakt aanmelden bij dit Premium Customer Service portaal voor de webshsop.

Zo heb ik voor de webshop alle service aanvragen op een centrale plek die voor de meeste mensen makkelijk te bereiken is met een Facebook account. Naast deze mogelijkheid kunnen klanten natuurlijk ook een email sturen met hun vraag of klacht als ze geen Facebookaccount hebben.

Upgraden van “hobby” hosting naar zakelijke website hosting

Sinds jaren maak ik gebruik van een heel leuk bedrijf voor het hosten van mijn websites. Het bedrijf is sympathiek en (betrekkelijk) goedkoop. Er wordt goede service verleent en problemen worden snel opgelost. Mijn website hosting loopt via weboke.nl Mede omdat ik zo tevreden ben met dit bedrijf maar ook vond dat het nodig was om al mijn websites onder te brengen in een account, heb ik mijn hosting een upgarde gegeven. Met de basis hosting pakketten voor particulieren en kleine websites was het jammer genoeg niet mogelijk om alles in een account onder te brengen.

Omdat ik tijdens het bouwen van mijn droom een eigen webshop op te zetten al snel tegen dingen aanliep met betrekking tot de snelheid van de webshop en het geheugen voor het opslaan van bijvoorbeeld foto’s en belangrijke bestanden, was het noodzakelijk om mijn hosting te gaan upgraden naar een zakelijk account. Zo heb ik gekozen voor het Business Two hosting pakket wat weboke.nl aanbiedt.

Nu heb ik al mijn websites overzichtelijk in een account en hoef ik maar een keer in te loggen om voor de websites bijvoorbeeld extra email adressen aan te maken of server instellingen aan te passen. Uitermate fijn dat alles nu op een plek te vinden is en dat ik mij voorlopig geen zorgen hoef te maken of ik aan de limiten van geheugen en bezoekers bandbreedte kom.

Deadline

1 juni 2021 zou mijn deadline zijn om de webshop live online te publiceren. Dat gaat niet lukken, want ik ben nog niet helemaal klaar met een aantal onderdelen van de webshop. Zo moet ik nog de About pagina, de contact en FAQ pagina en de links naar het Facebook Premium Customer Service portaal implementeren.

De boekhouding zal ook niet voor die datum helemaal zijn ingericht en automatisch gekoppeld zijn aan de webshop. Het koppelen kan ik pas doen als de boekhouding is ingericht. Dit zal ongeveer half juni klaar zijn.

Een heel belangrijke klus is het controleren van alle producten, of deze wel goed zijn geïmporteerd met alle landen en verzendkosten instellingen. Omdat dit niet geautomatiseerd kan worden is het een handmatige klus en ben ik met de ruim 200 producten die nu in de webshop staan geïmporteerd nog wel even bezig om dat te controleren en waar nodig aan te passen.

De verwachting is nu dat de webshop 1 juli live zal gaan. Misschien iets eerder maar zeker 1 juli. Door de deadline toch een maand te verplaatsen neem ik voor mezelf wat druk van de ketel en loop ik minder te stressen of het allemaal wel goed gaat met het bouwen en uiteindelijk lanceren van de webshop. Het geeft mij op die manier iets meer rust dat ik het in mijn enthousiasme wel allemaal grondig aanpak en niet te overhaast te werk ga.

Droom: een eigen webshop opzetten en de lancering komt steeds dichterbij

Het blijft een uitermate spannend project en ik ben ervan overtuigd dat ik een goed concept heb voor mijn webshop. Een klein bewijs hiervan is dat ik op de Facebookpagina van de webshop een product teaser heb gezet die binnen een dag meer dan 2500 keer is bekeken. Ook kreeg ik wat leuke reacties in de groepen waar ik de product teaser heb gepost.

Het geeft mij hoop dat ik uiteindelijk misschien wel een vol inkomen zou kunnen genereren met de webshop in plaats van dat het alleen maar een “side hustle” is. Ik pak het zeer grondig aan en dat maakt het dat mijn webshop project meer is dan alleen een “side hustle”.

Het zal wat tijd kosten als de webshop live is, maar ik geloof net als iedere startende ondernemer, heilig in mijn concept en ben ervan overtuigd dat ik met de juiste marketing en mooie producten er echt iets van kan maken. Het zal dan ook uiteindelijk zijn vruchten gaan afwerpen, daar ben ik vast en zeker van…

Wil je alvast een kijkje nemen op de pre-launch website van mijn webshop dj-gadgets.com, klik dan hier en volg de Facebook pagina met een like 🙂

~★~

Meer informatie over De Webshopverkoper vindt je op hun website en Facebookpagina

Deel #1 van deze blogserie staat hier en Deel #2 staat hier

Meer Celestial Rebel blogs vindt je hier

1 reactie

 1. Bass

  Leuke prettig lezende blog van je weer Celeste!
  En ook grappig en lief dat je me even aanhaalt. Had niet gehoeven, maar toch wel leuk.

  Succes dear. You go girl!!
  X Bass

  Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest