Fokking grijs haar…

Fokking grijs haar…

Fokking grijs haar!

Grijs haar krijgen dat hoort natuurlijk bij het leven. De een is pas na zijn 65ste grijs, de ander al met 35 jaar. Ik behoor tot die tweede groep, de mensen die jong grijs worden. Fokking grijs haar. Tot ongeveer een jaar geleden verfde ik mijn haar meestal licht bruin blond(-achtig). De laatste keer kleurde ik met een spoeling zo goed als zwart.

Rond mijn 35ste zag ik de eerste paar grijze haren. Fokking grijs haar! Mijn moeder zei dat ze het niet zag, maar ik zag ze zeker wel en ik baalde er enorm van. Het was voor mij nog lang niet de tijd om uiterlijk, door die paar grijze haren, ouder te lijken dan dat ik daadwerkelijk ben. Het verven van mijn haar was dan ook de normaalste zaak van de wereld.

Van nature ben ik een brunette toch wilde ik mijn haar altijd een paar tinten lichter. En zo geschiede… Je haar vaak verven is eigenlijk helemaal niet gezond voor je haar dat weet iedereen. Zeker niet als je van donker naar licht wil want met die chemicaliën en ontkleuring wordt je haar ontzettend dof en poreus. Als je het echt te vaak verft, breekt het uiteindelijk gewoon af. Daar heb je dan weer andere goedjes voor om toch een beetje voor de dag te kunnen komen met je geverfde lokken.

Mallorca

Ik weet nog dat ik in 1993 bijna een jaar op Mallorca woonde. Voordat ik er heen ging, had ik mijn haar zwart geverfd met natuurlijke Henna. Toen ik al een tijdje op Mallorca verbleef, vond ik het weer eens tijd om naar de kapper te gaan. Ik was die zwarte lokken zat. Ik wilde zo blond mogelijk. Ondanks dat het Spaans mij in de genen zit sprak ik in die tijd nog nauwelijks een woordje Spaans. Het was dan ook een heel gedoe om uit te leggen dat ik mijn haar met zwarte henna had geverfd en zo blond mogelijk de deur uit wilde gaan bij de kapper.

Mis Pelos

“Yo pintura mis pelos con henna negro y ahora yo quiero mis pelos blond por favor” dat is wat ik tegen de kapper had gezegd. Ik heb mijn haar met zwarte henna geverfd en nu wil ik graag zo blond mogelijk. De kapster zei: “Si si, ningún problema, todo tu cabello rubia es posible”. Wat zo goed als “Ja ja, geen probleem, je hele haar blond is mogelijk” betekend. Dus met vol vertrouwen en niet wetende wat er met je haar gebeurt als je van zwart gekleurde henna lokken naar een blonde kop wil ben ik in die kappersstoel gaan zitten. De kapster had geen idee wat ik met henna bedoelde.

Zo een drie en een half uur later werd ik vrij gelaten uit de kappersstoel. Oh wat schrok ik me rot! Mijn 5cm uitgroei van de henna was prachtig blond en de rest gras groen. Fokking groen haar! Ja, je leest het goed: gras groen @#$%^!!! Het was duidelijk gebleken dat combinatie van de taal barrière met mijn uitleg dat ik mijn haar met henna had geverfd en de onwetendheid van de kapster, men dan het haar echt niet kan ontkleuren om blond te worden een groene uitkomst had.

De kapster gaf aan dat ik niets hoefde te betalen voor deze mislukte coupe en had aangeboden om de groene lokken er in een mooi kort en pittig kapsel wel af te willen knippen. Ik besloot dat ik liever groen met blond haar had dan dat ik voor een kort en pittig kapsel zou gaan, ik was immers al pittig genoeg vond ik. Weken lang heb ik mijn groene kop onder een bandana verscholen om daarna, bij dezelfde kapper met korting mijn haar weer donker te laten verven. Tja, al doende leer je en de kapster ook.

Fokking grijs haar 27 jaar later

Nu ben ik behoorlijk grijs aan het worden. Ik heb het punt bereikt dat ik er eigenlijk totaal vrede mee heb, fokking grijs haar rules. Daarom heb ik besloten om mijn haar niet meer te gaan verven en als natural grey verder door het leven te gaan. Ondanks mijn besluit is dit misschien wel de lelijkste periode van mijn leven, wat mijn haar betreft dan. En waarom? De uitgroei van het grijze haar en het laatste stukje wat nog over is van die laatste zwarte spoeling is een soort half om half. Het ziet er nu niet uit vind ik zelf.

Zoals ik al eerder zei: een kort en pittig kapsel dat is dus echt helemaal niets voor mij. Afknippen is absoluut geen optie. Bovendien heb ik mijn haar nota bene een maand geleden zelf wat korter geknipt om zo alvast wat van het donker geverfde stuk kwijt te raken en korter gaat mijn haar echt niet worden.

Bored Panda

Op Bored Panda zag ik laatst het volgende artikel over prachtige vrouwen en hun grijze uitgroei. Ze worden onder handen genomen door de Amerikaanse kapper en kleurspecialist Jack Martin. Hij tovert het haar van vrouwen met grijze uitgroei om tot prachtige zilvergrijze haarlok prinsessen. Goh wat had ik graag een Jack Martin in Amsterdam gehad 🙂

Ondanks dat het met de uitgroei naar de overgang van fokking grijs nu voelt als de lelijkste periode in mijn leven kan ik niet wachten tot al dat oude gekleurde haar lang genoeg is uitgegroeid om af te knippen tot schouder hoogte. Ik wil graag met mijn langer wordende echt grijze lokken kunnen pronken. Ook heb ik er inmiddels volledig vrede mee. Mijn haar heeft zonder al dat verven in geen tijden meer zo gezond gevoeld en glanzend uitgezien. Jonge dames die hun haar trendy grijs laten verven, eat your heart out want natuurlijk grijs haar rules…!

Zie hier een van de foto’s uit het artikel, het omschrijft precies in wat voor een haar periode ik op dit moment zit.

Gray hair makeovers Jack Martin

*Ik ben niet de dame op deze foto. Credits: Jack Martin en Bored Panda

Bron:

~★~

Ga terug naar Celestial Rebel

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest