Steun Stichting Amsterdamse Zwerfkatten

Steun Stichting Amsterdamse Zwerfkatten

Steun Stichting Amsterdamse Zwerfkatten

Om het aantal zwerfkatten te verminderen zijn er enkele factoren en acties te ondernemen. Deze factoren en acties dragen bij aan de verkleining van de populatie. Stichting Amsterdamse Zwerfkatten helpt actief om zwerfkatten een beter leven te bieden. Ook als het gaat om voorlichting en hulp bij de verzorging. In onderstaand artikel lees je waarom dit zo belangrijk is. Steun Stichting Amsterdamse Zwerfkatten!

Katten en PoezenSweetie en Bengel

Al mijn hele leven lang heb ik gezelschap van katten en poezen. Het zijn dan ook mijn lievelingsdieren, naast paarden. Mijn vroegste katten herinnering zijn Zwartje, een zwart witte poes en Ukkepuk, een volledig zwarte kater. Zwartje heeft mij gezelschap gehouden vanaf dat ik mij kan herinneren tot ik 18 jaar was. Ze was al oud, het was toen haar tijd om naar de kattenhemel te gaan. Over de jaren heb ik na Zwartje en Ukkepuk veel kattenvriendjes gehad: Zwart-Witje, Miracoulix, Pluisje, Rooie, Husky en Rover. Nu zijn Sweetie en Bengel mijn beste kattenvriendjes. De liefde voor katten is groot. Daarom besteed ik graag aandacht aan het volgende goede doel.

Stichting Amsterdamse Zwerfkatten

In 1994 is de stichting in het leven geroepen. Er waren nog geen instanties in de regio waar men melding kon maken van zwerfkatten. Ook waren er niet voldoende geboortebeperkende regelingen om het aantal zwerfkatten in Amsterdam terug te brengen. De zwerfkatten populatie bleef maar groeien. Nu anno 2020 is de stichting uitgegroeid naar een organisatie die bestaat uit vrijwilligers. Samen met andere instanties – oa. Dierenopvang Amsterdam, Poezenboot en gemeente – zetten zij zich in om het aantal zwerfkatten in Amsterdam en omgeving terug te brengen.

Zwerfkatten vangen

De hoofdtaak is het vangen van zwerfkatten. Bij een melding zal eerst worden gezocht naar een vermoedelijke eigenaar. Er wordt navraag gedaan in de buurt. Om een zwerfkat te vangen worden er diervriendelijke vangkooien gebruikt. Het vangproces begint met het vertrouwd maken met eten dat dicht bij de vangkooi wordt neergezet. Zo zal een erg schuwe zwerfkat uiteindelijk vertrouwd raken met de kooi. Soms kan het weken tot maanden duren voordat een kat gevangen wordt. Een missie die veel geduld vraagt.

Zorg en nazorg

Ingevangen zwerfkatten worden nauwkeurig door een dierenarts gecontroleerd op de gezondheid. Bij het hoofdkwartier van de stichting, worden de katten ontwormt, ontvlooid, ingeënt en wanneer nodig gesteriliseerd of gecastreerd. Ook wordt gekeken of de kat in het resocialisatie traject past. Als blijkt dat er weer vertrouwen met mensen kan worden opgebouwd zal er langzaam en intensief met de kat worden gewerkt om vertrouwen terug te winnen. Dan kan de kat in een later stadium herplaatst bij een nieuwe zorgzame eigenaar.

Resocialisatie kan bij een kat erg lang duren. Afhankelijk van hoe lang de kat al zwerft en hoe traumatisch deze ervaring is. Als de kat erg verwilderd is, dan wordt de kat teruggezet in de vertrouwde omgeving buiten. Weer buiten zal de kat in de gaten gehouden en gecontroleerd worden. Blijkt de kat tam te zijn, dus een “verdwaalde” huiskat en kan de eigenaar niet worden gevonden, dan zal de kat via het asiel opnieuw worden geplaatst.

Voorlichting en hulp

De stichting geeft voorlichting over het belang van chippen van je huisdier en sterilisatie/castratie van katten. Zo wordt bij gedragen aan het verminderen van de zwerfkatten populatie. Bovendien helpt de stichting ouderen, minima en mensen met sociale problemen als het even niet lukt om geheel zelfstandig voor het dier te zorgen. Het chippen van de kat of poes is vaak gratis. Heb je een hulpvraag, bijvoorbeeld over steriliseren of castreren klik dan hier.

Stichting Amsterdamse Zwerfkatten Online:

~★~

Steun met een donatie:

 

*een donatie in natura bijvoorbeeld nat- of droogvoer, kattenspeeltje of oude badlakens en handdoeken zijn ook zeer welkom

Copyright SAZ

Copyright SAZ

De aller eerste Charity en Goede Doelen blog die Celestial Rebel ondersteunt staat hier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest