1 oktober stoppen met roken – STOPTOBER!

1 oktober stoppen met roken – STOPTOBER!

1 oktober stoppen met roken – STOPTOBER 2020!

Volgende week donderdag ga ik het weer proberen: 1 oktober stoppen met roken, een nieuwe poging. De actie van stoptober.nl is samen 28 dagen niet roken in oktober. Dit is het moment!

Mijn eerste sigaret

Roken is echt het stomste en domste wat ik ooit ben begonnen in mijn puberteit. Mijn eerste sigaret, ik weet het nog heel goed. Een paar van de populairste en stoerste meiden van de klas vroegen of ik een middag mee wilde gaan met ze. Ik was niet zo stoer en populair dacht ik, dus ik voelde me enigszins vereerd, lol.

We waren bij een van die meiden thuis en ze staken allemaal een sigaret op. Een van hen vroeg of ik wel eens had gerookt, ik zei nee en vertelde dat mijn moeder wel rookte. Ze bood mij een sigaret aan. De sigaret nam ik tussen mijn lippen en stak hem op met een aansteker. Ik zoog aan de sigaret en blies de rook meteen weer uit zonder te inhaleren.

Het meisje zei dat ik het niet goed deed, dat ik de rook diep naar binnen in mijn longen moest zuigen. Dat deed ik dan met als gevolg dat ik natuurlijk enorm moest hoesten, tot tranen toe, en een beetje licht in mijn hoofd en  misselijk werd. Mijn eerste sigaret, het was helemaal niet lekker, gewoon vies zelfs. Ik wilde op dat moment graag bij de populaire kliek horen dus bleef ik wel meedoen met het groepje en roken. Zo ben ik uiteindelijk zonder dat ik het door had verslaafd geraakt aan de nicotine…

2016 Mijn eerste serieuze stop poging

Na meer dan 30 jaar roken was begin 2016 mijn eerste serieuze stop poging. Via een werkgever had ik wel een keer gratis een laser acupunctuur sessie gedaan en dat had niet geholpen. Ik was het roken helemaal zat. Het kost alleen maar geld en het doet je lichaam geen goed dat weet iedereen. Eerder was ik helemaal niet serieus bezig met het idee überhaupt te stoppen met roken, ik dacht dat het gewoon bij mij hoorde. Het was zo een (vieze) gewoonte geworden. Ik wilde er nu echt ervan af! Dus ben ik mij gaan oriënteren wat voor mij de beste manier zou zijn om het roken te laten. Het bleek gewoon cold turkey, van het een op andere moment stoppen met roken. Dus dat deed ik.

Stoppen met roken apps

Cold turkey stoppen met roken dat deed ik, maar ik had wel 5 apps op mijn telefoon gedownload die precies bijhielden hoeveel sigaretten ik niet had gerookt, hoe veel centjes ik had bespaard en hoe mijn gezondheid globaal vooruit ging. Het was een behoorlijke motivatie voor mij om het op die manier vol te houden. Ik vond het fijn de statistieken te zien via die apps. Het motiveerde enorm hoe veel geld ik bespaarde en lichamelijk vooruit ging, dat merkte ik echt.

Toch weer begonnen

Ik heb zo het stoppen met roken anderhalf jaar volgehouden. Mijn gezondheid ging vooruit, maar mijn lichaam veranderde ook. Ik was enorm aangekomen in gewicht terwijl ik niet heel erg anders ben gaan eten of gaan snacken. Toen ik stopte met roken was mijn gewicht ongeveer 68kg en anderhalf jaar later woog ik net iets meer dan 91kg. Ik paste mijn favoriete kleren niet meer en moest daarom een hele nieuwe garderobe aanschaffen.

Van dat nieuwe gewicht en lichaam werd ik ongelukkig ondanks pogingen op dieet te gaan en iets meer te bewegen. Niets hielp om weer van dat gewicht af te komen. Ik werd er een beetje depressief van, ik hield niet meer van mijn nieuwe lichamelijke ik. Ik was vertwijfeld en ben om mijn nieuwe gewicht en lichaam weer begonnen met roken.

De kilo’s die ik was aangekomen vlogen er snel weer af toen ik weer begon te roken. Het was een opluchting voor mij. Ondanks dat roken natuurlijk helemaal geen lucht geeft. Ik was blij dat ik mijn favoriete kleren weer aan kon en het gaf op een bepaalde manier ook een soort van rust: niet de hele tijd bezig zijn met mijn gewicht, mijn nieuwe dikke uiterlijk. Mijn gewicht lag snel weer rond 78kg, dat is geen 68kg, maar ik kon er mee leven zo.

Mijn 2e serieuze stoppoging

Mijn 2e serieuze stoppoging was op 29 december 2019. Weer een moment dat ik dat roken gewoon helemaal zat was. Ik had mezelf voorgenomen om het nu beter aan te pakken dat stoppen met roken. Ik wist nu wat er zou gebeuren met mijn lichaam. Ik had me beter voorbereid en me ingeschreven voor verschillende sporttrajecten. Het wilde niet baten want in no time zat het gewicht er weer aan.

Zo heb ik het 6 maanden volgehouden niet te roken. Deze keer hoefde ik niet een nieuwe garderobe aan te schaffen maar ik viel toch weer terug in mij ongelukkig voelen in mijn lichaam. Ik sportte veel, mijn conditie ging vooruit, maar de kilo’s bleven komen. Dat was dan ook toch weer de reden dat ik dacht: fuck it, ik ga weer roken!

1 oktober stoppen met roken – Stoptober 2020!

1 oktober stoppen met roken, weer een nieuwe poging. Volgende week dan ga ik het toch weer proberen want roken is gewoon heel erg vies, ongezond en duur. Centjes die in rook op gaan en je gezondheid die uiteindelijk toch op het spel staat. Ik zeg niet dat het mij deze keer wel gaat lukken maar om weer een poging te wagen kan zeker geen kwaad. Opnieuw ga ik een aantal apps installeren op mijn telefoon, hier onder staat een overzicht van de beste stoppen met roken apps voor Android en iPhone.

~★~

Meer informatie over stoppen met roken vind je hier:

Overzicht van apps voor Android en iPhone:

Quit Now QuitNow! – Gratis en in-app aankopen, Android en iPhone
Smoke Free SmokeFree – Gratis, Android en iPhone
Quit Tracker Quit Tracker – Gratis en in-app aankopen, Android
Easy Quit EasyQuit – Gratis, Android
SmokeFree SmokeFree – Gratis, Android
My quit buddy My QuitBuddy – Gratis, iPhone
Quit Genius Quit Genius – Gratis, iPhone

 

Terug naar Mind, Body & Soul

3 Opmerkingen

 1. Nicole Orriëns

  Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen fijn is dat deze maand er is! Zelf ben ik er gelukkig nooit aan begonnen.

  Antwoord
 2. Saskia

  Ik ben al jaren gestopt, toen met behulp van een e-sigaret.
  moet wel eerlijk bekennen dat ik het niet helemaal kan laten, tijdens vakantie of als er een drankje in het spel is, dat steek ik me soms toch nog eentje op. (i Know, niet goed!) Maar ik weet van mezelf dat ik het daarna weer goed kan laten.

  Succes met je stoppoging! Gat je nu lukken! Volhouden.

  Antwoord
 3. Puur Koken

  Ik ga morgen ook stoppen samen met een collega. Zie er best tegenop en heb al een megazak lollies gekocht gaga. Die lollies hebben mij door mijn laatste stoppoging geholpen en ik ben toen uiteindelijk ruim 3 jaar gestopt. Succes, je kan het!!!

  Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest