Waarom alsmaar doorgaan niet werkt, kracht ik heb het even niet

Waarom alsmaar doorgaan niet werkt, kracht ik heb het even niet

Alsmaar doorgaan werkt niet, jezelf forceren

Alsmaar doorgaan werkt niet. Kracht, ik heb het even niet, voor onbepaalde tijd heb ik geen kracht… Mijn kracht is op. Verplichte rust en langzaam weer opbouwen. WTF, zo ken ik mezelf helemaal niet! En zo kent mijn omgeving mij duidelijk ook niet als ik laat weten dat het serieus NIET goed met mij gaat.

“ik stuur je later een app”, niets meer vernomen of “Hou je mij op de hoogte hoe het met je gaat?” Ehm, Nee, als het je echt interesseert hoe het met mij gaat, dan hoor ik graag van jou want ik heb even geen kracht om achter jullie aan te lopen gezien ik al veel te lang achter mijn eigen feiten aanloop…

Ik heb al mijn resterende kracht nodig voor mezelf, voor mijn herstel! Je ziet het niet aan de buitenkant zoals bijvoorbeeld een gebroken been. De herstelperiode van burn-out en chronische stress is voor elk individu verschillend. Alsmaar doorgaan werkt niet. Jezelf forceren werkt niet. Kracht ik heb het even niet.

Burn-out ligt op de loer

Door alsmaar door te gaan en niet naar mijn lichaam te luisteren heb ik mijn kracht veel te lang geforceerd. Alsmaar door werken en ook nog voldoen aan de verwachtingen van het sociale leven. Mijn lichaam kwam in de overlevingsstand te staan. Ik had niet genoeg energie reserves en mijn lichaam kon deze ook niet meer aanmaken.

Burn-out als gevolg, degene die het overkomt is vaak op zoek zijn ‘aan’-knop weer te vinden. De motor start echter niet meer, wat vaak met frustratie en radeloosheid en zelfs depressieve klachten gepaard gaat.

Uitputting van alsmaar doorgaan

Het gaat om een uitputtingsreactie van het lichaam. Het gedrag wat tot het probleem heeft geleid, uitputting door heel lang op wilskracht in het rood te hebben gezeten. De grenzen vervagen totdat, vaak plotsklaps, het motortje opeens toch niet meer start, ondanks de verwoede pogingen het opnieuw aan te slingeren.

Klachten bij burn-out

Een lange periode van alsmaar door gaan en mezelf maar blijven forceren leidde bij mij tot de volgende klachten:

 • slaapproblemen
 • verhoogde emotionaliteit
 • raakbaarheid
 • stemmingswisselingen en prikkelbaarheid
 • piekeren
 • geen weerbaarheid hebben

En een heel scala aan lichamelijke spanningsklachten zoals:

 • hoofdpijn
 • rug- en nekpijn
 • maag/darmproblemen
 • druk op de borst
 • benauwdheid
 • misselijkheid
 • pijnlijke spieren
 • hartkloppingen
 • duizeligheid

Chronische stress

Deze lichamelijke spanningsklachten kunnen zo oplopen dat mensen er volledig van in paniek raken. Als je flink belast bent, of onder (chronische) stress staat, verbruik je veel energie. Als je tegelijkertijd te weinig rust pakt, herstelt je lichaam te weinig. Dat kun je een tijd volhouden, zie het als rood staan bij de bank. Maar op den duur teer je te veel in op je reserves. Je raakt uitgeput. Chronische stress en overbelasting kunnen zelfs tot verminderde hersenactiviteit of hersenschade leiden.

Ook raken fysiologische regelsystemen ontregeld. Dat moet je heel lichamelijk zien, zoals een verstoring van adrenaline en cortisol in je bloed en van boodschapper stofjes in je hersenen. Dat mechanisme zorgt voor de chronische stressklachten. En die gaan niet over door je zelfmanagement aan te passen. Mijn (stress) hormonen blijken zodanig ontregeld omdat ik lange periode alle signalen van mijn lichaam heb genegeerd dat ik ben uitgeput, dat alles te veel is…

Hulp zoeken vraagt moed

Daarbij nog de moed die ik heb gevonden om in therapie te gaan voor wat recent bij mij is geconstateerd naast de burn-out: PTSS en depressie. Het maakt niet makkelijker. Er is een hoop waar aan gewerkt moet worden edoch is nu de eerste periode volledige rust op de agenda want zelfs opstaan van de bank en naar mijn computertafeltje lopen kost mij enorm veel energie laat staan het huishouden wat ook gedaan moet worden, veel te lang alles alleen gedaan en niet de ‘luxe’ van iemand die dat soort taken kan overnemen…

Kracht, ik heb het even niet

Ik heb gewoon even geen kracht en moet serieus weer opladen en op verschillende vlakken keihard aan mezelf werken hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken. Voorlopig mag en kan ik op dit moment niets doen. Dat is behoorlijk lastig voor iemand zoals ik die zelf altijd denkt: hoezo geen kracht, gewoon doorgaan! Zo lang doorgaan tot je echt letterlijk aan het einde van je Latijn bent, zoals ik nu…

~★~

Wacht niet te lang als je klachten hebt, ga naar je huisarts en vraag om hulp bij burn-out klachten. Meer informatie over burn-out kun je hier vinden: gezondheidsplein.nl – burn-out

Tips om even tot rust te komen en in je eigen badkamer te relaxen staan hier.

7 Opmerkingen

 1. Manon

  Herkenbaar, mijn lichaam geeft vaak aan dat ik moet stoppen. Heb daar geleerd om naar te luisteren.

  Antwoord
 2. Esther

  Toch wel wat dingen die ik herken, maar zo lastig om er aan toe te geven..

  Antwoord
 3. Caroline

  Het is heel belangrijk om een burnout te voorkomen, als je er echt in bent beland, dan heb je heel lang tijd nodig om te herstellen.

  Antwoord
 4. Elisabeth

  Je schrijft heel herkenbare dingen. Als je maar oog hebt ervoor anders ren je jezelf idd voorbij. Heb ik vorig jaar ook gedaan😒

  Antwoord
 5. Puur koken

  Interessante blog. Zelf nu twee keer tegenover burn-out aan gezeten, dat is een goede les geweest.

  Antwoord
  • Cynthia

   Ik ben op dit moment overspannen en herstellende. Dat gaat stap voor stap. Oo tijd naar de huisarts gaan is zeker belangrijk.

   Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest